26.4.2019

Sopa de musclos, vegetals, arròs i fideus

Sopa de musclos, vegetals, arròs i fideus
  1. Una tècnica interessant per obrir els musclos i altres bivalves: renteu els musclos a raig d’aixeta i retireu-ne les barbes estirant-les. Poseu al foc una olla ampla amb 4 l d’aigua mineral i, quan bulli, tireu-hi una vintena de peces. Quan vegeu que fan un lleuger gest d’obertura, retireu-les amb una escumadora aranya i reserveu-les en una safata. Aneu repetint l’operació amb la resta dels musclos. Després només cal retirar la carn de les conquilles i controlar que cap musclo reté barbes a l’interior. Un cop fet això, reserveu-los a la nevera, coberts amb l’aigua que han desprès en cuinar-los, ben colada amb un drap. (Els musclos o les cloïsses oberts amb aquesta tècnica poden ser un aperitiu magnífic, oferint-los sencers amb les conquilles i amanits amb una vinagreta o amb grills de llimona o llima.)
  2. En una olla amb l’oli calent, sofregiu durant 2 minuts totes les verdures menys el pèsols. Saleu-ho amb prudència.
  3. Afegiu a l’olla l’arròs, el bouquet vegetal i 2 l d’aigua mineral bullent, i deixeu-ho coure 9 minuts a foc mitjà.
  4. Incorporeu-hi els fideus i els pèsols, i continueu la cocció 3 minuts més.
  5. És el moment de tirar a l’olla 100 ml de l’aigua reservada i colada dels musclos. Deixeu-ho coure 1 minut més, afineu-ne el punt de sal si cal i, si us agrada, poseu-hi un puntet de pebre blanc. Retireu l’olla del foc, aboqueu-hi els musclos que teníeu reservats a la nevera i mescleu-los amb delicadesa a l’olla. Retireu el bouquet vegetal de l’olla i ja podeu presentar i servir la sopa a taula.
Recepta
PER A 4 PERSONES
  • 2 kg de musclos de roca petits i de gran qualitat
  • 4 pastanagues a la juliana
  • 4 porros a la juliana
  • 8 alls tendres, picats menuts
  • 2 cebes tendres a la juliana
  • 20 cm d’un tronc blanc d’api, a la juliana
  • 100 g de pèsols molt tendres
  • un bouquet lligat (amb una branca de julivert, 6 brins de safrà i mitja fulla de llorer)
  • 100 g d’arròs
  • 100 g de fideus del número 2
  • 50 ml d’oli d’oliva verge extra
  • sal
  • pebre blanc
INFORMACIÓ ESPECIAL

És una sopa escandalosament acolorida i perfumada de mar i horta, amb una textura poc habitual i magnífica per gaudir dels musclos. La recepta admet variants, podeu elaborar-la amb cloïsses, escopinyes, navalles o dàtils de mar.